Senarai Terkini :
Home » » Rumah Anak-Anak Yatim dan Saudara Baru Shifa'

Rumah Anak-Anak Yatim dan Saudara Baru Shifa'

Written By Unknown on Monday, 6 January 2014 | 22:54PENGENALAN :

Matlamat Rumah Anak Anak Yatim Shifa

Matlamat Rumah Anak Anak Yatim Shifa adalah untuk membela nasib anak-anak yatim yang miskin agar tidak terbiar dan dapat menikmati kehidupan yang lebih sempurna. Mudah-mudahan dapat menghindarkan mereka dari hidup melarat dan tidak terjebak dengan gejala sosial yang boleh menimbulkan masalah kepada negara.

Rumah ini akan memastikan anak-anak yatim ini akan mendapat pendidikan yang sempurna agar mereka menjadi warganegara yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Pihak pengurusan rumah ini berazam untuk tidak mengecewakan para penderma yang menyokong serta memberi sumber kewangan kepada Rumah ini dengan memastikan anak-anak di sini berusaha untuk memajukana diri dalam segala bidang.

Kami mengharap benar agar hasrat kami yang murni ini mendapat sokongan yang ikhlas dari orang ramai. Harapan kami semoga Allah SWT sentiasa membukakan pintu hati insan-insan yang lebih bernasib baik agar sudi apalah kiranya menghulurkan bantuan kepada Rumah ini secara berterusan demi membela nasib insan-insan yang kurang bernasib baik. Mudah-mudahan, sumbangan mereka ini mendapat keberkatan dan ganjaran dari Allah SWT. Insya Allah.

Pengurusan rumah anak yatim Shifa

Persatuan ini mempunyai 7 orang Ahli Jawatankuasa. Tenaga kerja bagi operasi harian Rumah Anak-Anak Yatim dan Saudara Baru Shifa' sepatutnya terdiri daripada 4 orang. Iaitu jawatan penyelia, tukang masak, pengemas rumah dan pembantu kerja-kerja perkeranian.

Mereka bukan pekerja sukarela tetapi sebagai pekerja yang bergaji tetap. Buat ketika ini, untuk meminimakan perbelanjaan, segala tugas dan pengurusan dikendalikan oleh Mak Tom seorang diri. Mak Tom juga dibantu oleh tenaga mahir dan khidmat nasihat secara sukarela seperti akauntan, peguam dan lain-lain.

Syarat-syarat pengambilan anak-anak ke Rumah Anak Yatim Shifa

Syarat-syarat pengambilan anak-anak ke Rumah ini adalah seperti berikut:

a. Warganegara Malaysia yang beragama Islam
b. Anak-anak yatim perempuan sahaja. Sijil kematian ibu/bapa mestilah dikemukan.
c. Berumur di antara 7 tahun hingga 17 tahun (masih bersekolah).
d. Berminat dan maju dalam pelajaran.
e. Tiada rekod salah laku dan sanggup mematuhi segala peraturan Rumah Anak-Anak Yatim Shifa' dan Saudara Baru.
f. Surat penyerahan bertulis anak-anak yatim dari penjaga yang sah.
g. Dhaif
h. Kes dera (rujukan dari hospital/polis)

"Persatuan Kebajikan Teratak Shifa' Kuala Lumpur/Selangor (PRAKTIS)" yang menaungi Rumah Anak-Anak Yatim dan Saudara Baru Shifa' ini telah diluluskan pendaftarannya sebagai sebuah pertubuhan oleh Pejabat Pendaftaran Pertubuhan (R.O.S.) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada 7 Februari 2006 dengan No. Pendaftaran 0045-06-WKL.

LOKASI / HUBUNGI :

No. 5, Lorong Bunga Cina, Taman P. Ramlee, Setapak, 53000 Kuala Lumpur
Tel: 017-3387959
Fax: 03-40234818
Email: shifa_praktis@yahoo.com

LAMAN WEB :


1 Share = 1 Sedekah :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2014. Rumah Anak Yatim - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template